Mikä laji ringette on?


Historia

Ringette on Sam Jacksin Kanadassa 1963 aloittama ja Juhani Wahlstenin 1979 Suomeen tuoma tyttöjen ja naisten jääpeli. Nykyään Suomessa on yli 5000 ringeten harrastajaa ja peliä pelataan paikalliselta harrastetasolta valtakunnalliseen SM-sarjaan asti, nuorimpien harrastajien ollessa vain 5-6 -vuotiaita.

Pelikenttä

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja punaviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme hyökkäys- tai kolme puolustuspelaajaa. Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.

Pelivälineet ja varusteet

Pelivälineenä käytetään kumista rengasta eli ringetteä. Mailana on suoravartinen ringettemaila. Alkuunpääsyyn riittää pelkät luistimet ja kypärä. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat ja kaulasuojus. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia.

Säännöistä

Ringeten säännöt on kehitetty tyttöjen ehdoilla. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähy. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen.

Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rengas viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään yhdeksän pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Vaihdot tapahtuvat jääkiekon tapaan.

Luistelutaito on ringettepelaajan tärkein taito. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.

Lisätietoja ringetestä ja harrastuksen aloittamisesta saa myös Suomen Ringetteliitto ry:n netistä.

http://ringette.skrl.fi/

Mikäli kiinnostuit seuran toiminnasta, ohjaamisesta tai valmentamisesta, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Puheenjohtaja
Petri Veilo
puheenjohtaja@bluerings.fi
045 635 7791

Image
Image