Heidi Petrell Blue Ringsin valmennuspäälliköksi

Blue Ringsin hallitus voi iloisin mielin ilmoittaa nimenneensä seuran uudeksi valmennuspäälliköksi Heidi Petrellin. Petrellillä on pitkä tausta ringeten parissa sekä pelaajana että valmentajana.

 

Helsingistä kotoisin oleva, nykyään tuusulalainen Petrell on opiskellut valmennusta monipuolisesti mm. Valmentajan ammattitutkinto (VAT), Olympiakomitean Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -urheilujohtamiskoulutushankkeessa, johon osallistujat valittiin hakuprosessin perusteella. Petrell on osallistunut aktiivisesti Valmentaa kuin Nainen hankkeeseen, käynyt Ringetteliiton II- ja III-tason valmentajakoulutukset ja lisäksi hän on käynyt monia valmennuskursseja, kuten Terveysvalmentajakoulutuksen, joka pohjautuu liikuntafysiologiaan kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna. Liikunta-alan yksityisyrittäjänä ja mm.  personal trainerina ja liikunnan ohjaajana työtä tekevän Petrellin mukaan yksilövalmennukset tukevat omaa osaamista urheilijan valmentamisessa etenkin fysiikkapuolella. Lapsi- ja senioriliikkujaryhmät taas haastavat adaptoitumaan eri taajuuksille.

Blue Rings on seurana Petrellille ennalta tuttu, sillä hän on valmentanut Blue Rings SM-joukkuetta 2020-2021 ja osin jo edellisellä kaudella hyppäämällä talvella joukkueeseen. Kaudelle 2023-2024 hän toimii Blue Rings SM-joukkueen päävalmentajana. Ringettevalmennuksen parissa Petrell on ollut vuodesta 2016, lähinnä SM-sarjassa. Lisäksi Petrell on toiminut U18 juniorimaajoukkueen valmentajana vuodesta 2019, ja sen päävalmentajana 2021 alkaen. Petrell toimii myös helsinkiläisen salibandyn suurseuran EräViikinkien fysiikkavalmentajana viidettä kautta ja valmennettavana onkin ollut kaiken ikäisiä tyttö- ja poikajunioreita. Neljättä kautta naisten F-liiga joukkueen valmennuksessa hänen vastuualueenaan on edelleen fyysisen harjoittelun suunnittelu ja toteutus.


Kuva: Lennart Petrell

Petrell on innoissaan uudesta roolistaan Blue Ringsin valmennuspäällikkönä ja aikoo ensitöikseen tutustua seuran valmentajiin ja joukkueisiin. Hän on ollut vaikuttunut nähdessään vapaaehtoisten tahtotilan viedä tuusulalaisseuraa eteenpäin. Blue Ringsin hyvä ilmapiiri ja yhteisöllisyys on näkynyt ulospäin toisten joukkueiden kannustamisena katsomoissa.
– Haluan toimia seurassa, jossa ollaan valmiita uudistumaan ja kehittymään. Jokainen seuran toimihenkilö on vaikuttanut innostuneelta ja sitoutuneelta. Sellainen itsekin olen. Tehtävä tuntuu todella siltä, että olen oikeassa paikassa. Olen kiitollinen teidän luottamuksesta ja heti valmis tutustumaan tähän toimintaympäristöön ja sen tekijöihin syvemmin, Petrell kommentoi. Kehityskohteiksi on nostettu jo ennalta joukkueiden välisen yhteistyön sujuvoittaminen ja vahvistaminen sekä seuran sisäisten valmennuksellisten linjausten yhtenäistäminen.

Petrell aikoo lähteä liikkeelle akuuteista asioista ja siirtyä sen jälkeen visioimaan ja toteuttamaan suuremmin tulevaisuutta.
– Nähdäkseni olennainen osa valmennuspäällikön tehtävää on antaa seuran valmennustiimeille tukea omaan työhönsä. Siten myös urheilijat voivat saada enemmän arjessa. Toimiva urheiluseura ei pärjää ilman vapaaehtoisia ja lajirakkautta. Itselleni tärkeää valmentajana ja yhteisön jäsenenä on sekä urheilijoiden että toimihenkilöiden hyvinvointi ja eritoten panostus yhteistyön toimivuuteen, Petrell kertoo ajatuksistaan uudesta tehtävästä.

-Tämän hetken omat valmennusfilosofiani arvot ovat kohtaaminen, rehtiys, urheilullisuus, työteliäisyys ja yhteisöllisyys. Sanotaan, että joukkue näyttää usein valmentajaltaan (hyvässä ja pahassa). Toivon, että nämä asiat hohtavat ulospäin meistä ensi kaudella. Valmentaminen on ihmissuhdetyötä eikä missään nimessä yksinkertaista. Meillä valmentajilla on suuri ja ihana vastuu siitä millainen yleis- ja vuorovaikutusilmapiiri joukkueen sisällä on ja mitä se heijastaa ulospäin, Petrell pohtii. Esimerkilläni toivon tietenkin inspiroivani meitä valmentajia  yhteisesti panostamaan valmennuksellisiin vahvuuksiimme niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Petrell haluaa vielä muistuttaa, että aktiivisina urheilutoimijoina toimihenkilöt saattavat olla samaan aikaan monessa roolissa. Niiden erot on hyvä pitää mielessä. Omat roolinsa SM-joukkueen päävalmentajana ja seuran valmennuspäällikkönä eroavat toisistaan esim. kilpailullisuuden näkökulmasta ja silloin suhtautuminen ja tavoitteet näissä kahdessa voivat olla toisiinsa nähden hyvin erilaisia.

-Seuraa ei kehitetä identtisillä eväillä erittäin tavoitteellisen SM-joukkueen kanssa, mutta asenne saa toki olla yhtä tarmokas  ja iloisesti pirskahteleva! On helppo pysyä sitoutuneena, kun tekeminen on kivaa ja motivoivaa!

 

Teksti: Neea Lampinen & Heidi Petrell